Ulkoistettu luontomme

Maanantai 21.12.2020 klo 17:01

joulu_blogiin.jpg

Usein suhtaudumme luontoon kuin se ei olisi osa meitä, kuin me emme olisi osa luontoa. Ajattelemme, että meidän ei tarvitse nöyrtyä luonnon edessä. Älymme avulla pystymme ratkaisemaan ja ohittamaan ongelmat.

Mitä ne ongelmat ovat?

Suurin osa ongelmista johtuvat joko suoraan tai välillisesti asioista, joita me teemme. Ja varsinkin siitä, miten me teemme niitä. Alexander-tekniikan perustaja F.M. Alexander käytti termiä end gaining siitä yksioikoisesti tavasta, jolla pyrimme päämäärämme. Hänestä paljon tärkeämpiä olivat means whereby eli keinot, joilla päämäärä saavutetaan. Hyvä esimerkki oli Alexanderin mielestä kirjailija Aldous Huxley. Tämä tukahdutti elämän itsestään kirjoitusprosessinsa aikana. Alexander ei  tarkoittanut tätä metaforaksi vaan käytännölliseksi kuvaukseksi siitä, mitä tapahtui: Huxley käytti hengityskapasiteettiaan minimaalisesti.

Jos emme matkalla päämäärämme huolehdi hyvinvoinnistamme, olemmeko päämäärän saavuttaessamme sellaisessa tilassa, että pystymme täysin nauttimaan siitä? Jos meidän ei esimerkiksi ole helppo hengittää?

Alexander oli sitä mieltä, että meissä miljoonien vuosien evoluution jälkeen on olemassa rakenteet ja systeemit esimerkiksi tehokkaaseen hengittämiseen. Hän sanoi: tekniikassani ei ole mitään, mitä luonnossa ei tapahtuisi hyvissä olosuhteissa.

Alexander ei ajatellut, että meidän pitäisi luopua sivistyksestä. Hänen mielestään sivistyneellä ihmisellä pitäisi olla käytössään taito olla tekemättä asioita, jotka parhaiten tapahtuvat luonnostaan. Muiden muassa antaa hengityksen tapahtua reaktiona kehomme tarpeisiin. Meidän pitäisi osata olla ja toimia niin, että esim. ylimääräiset kestojännitykset eivät tätä reaktioa häiritse ja haittaa.

Alexanderin kehittämästä taidosta alettiin myöhemmin käyttää nimitystä Alexander-tekniikka. Se ei ole nöyrtymistä luonnon edessä, vaan taitoa olla - sivistyneenäkin - osa luontoa.

Ehkä meidän muussakin luonnon suojelemisessa – itseltämme! – olisi tärkeintä toimia niin, että emme häiritse sitä, mikä ilman meidän tekemisiämme toimisi hyvin. Yrittää vähentää ristiriitaa: ettemme samaan aikaan sekä tuhoa että yritä pelastaa luontoa(mme) tuhosta. 

Kaisulta_talvilehdet.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Pysy selässäsi - itsessäsi

Maanantai 13.4.2020 klo 13:42 - Helena

Eräässä aiemmassa blogissa kirjoitin stressin selättämisestä selällä. Aioin ensin jatkaa suoraan sitä teemaa, mutta minusta alkoi tuntua, että hyvää tarkoittavaa puhetta on jo runsaasti

Tehdäänpä sen sijaan kokeilu:
Ennen kuin lähdet kävelylle, vietä hetki selinmakuulla, jotta saat konkreettisen tuntuman selkääsi. 

semi_supine_2_raj_1.jpg

Säilytä tämä tuntuma selkään kävelylenkkisi ajan, palaa siihen aina kun huomaat sen kadonneen.

panoraama_yksi_ihminen.jpg

Anna kokeilun olla yksinkertainen. Pysy tässä hetkessä. Mieleesi tulee asioita, jotka voisivat olla tämän harjoituksen päämäärä. Anna ajatusten mennä, älä juokse asioiden edelle. Anna kokemuksen tulla tässä hetkessä. Ole ystävällisen utelias.

1 kommentti .

Lasten hyvinvointi

Torstai 9.4.2020 - HelenaKiitoksia, Mari, mielenkiinnosta ja ehdotuksestasi laittaa lapsia koskeva juttuni suoraan blogiin. Juttu on kuitenkin aika pitkä blogitekstiksi, joten laitan vain uuden linkin. Napauttamalla tätä pääset lukemaan kirjoitukseni oppimisesta ja lapsista. Kirjoitus avaa myös Alexander-tekniikan käsityksiä vaivattomuudesta.

Skrollaamalla tästä alaspäin löytyy mm. - kukkaiskielen ja kotisivujutun jälkeen - kirjoitukseni stressistä.

2 kommenttia .

Tilaa hengittää 2 - missä tilassa

Tiistai 7.4.2020 klo 13:03 - Helena

nainen_hengittaa.jpg

On ollut kiva kuulla, että edellisestä kirjoituksestani on ollut hyötyä ja se on herättänyt ajatuksia. Kirjoituksen aihe tuli mieleeni, kun olin kävelyllä, mutta olen itse huomannut saman, mistä minulle on parikin postannut. Monet ihmiset alkavat olla niin ahdistuneita, että säikkyvät ja vetäytyvät pitkin seinän viertä kohdatessaan muita rappukäytävässä.


Me olemme erilaisia ja jo pelkästään mielikuvituksemme vilkkaus vaikuttaa siihen, miten näemme tulevaisuuden edessämme. Pelon ja ahdistuksen tunteisiin on vaikea vaikuttaa suoraan, ”järkipuhe” ei välttämättä tehoa syvimpiin kerroksiin.


Voimme kuitenkin vaikuttaa epäsuorasti.


Se, miten näemme tilan, vaikuttaa siihen, missä tilassa olemme.


Kursseillani olemme tutkineet, miten tunnelinäkeminen tai sen vastakohtana avoin näkökenttä vaikuttavat esiintymispelkoon. Jos on tietoinen avarasta tilasta - tietoinen paitsi siitä, mikä on suoraan edessä, myös siitä, mikä on ylhäällä, alhaalla ja sivuilla - on mahdoton olla samaan aikaan hyvin peloissaan.


Asia vaatii harjoittelua. Jos on peloissaan yleisön edessä, ei välttämättä pysty kytkemään  avointa näkökenttää noin vain päälle. Kannattaa harjoitella vähemmän vaativissa oloissa, niin että siitä tulee ihan tavanomainen katsomistapa, jota on helppo käyttää vaativissakin tilanteissa.


Ulkona on helpompi harjoitella, kun seinät eivät tule vastaa ja kaikkea kiinnostavaa on joka puolella. Rappukäytävät voi ottaa intervalliharjoitteluna: lyhyitä, mutta teholtaan suuria…

maisema_kapea.jpg

maisema_panoraama.jpg
 


Minulle voi kyllä edelleen lähettää sähköpostiakin, muutkin kuin Alexander-oppilaani. Jos haluaa yleisempää keskustelua, kannattaan napauttaa kommenttikenttä auki tuosta alta ja kirjoittaa sinne.

Kommentoi kirjoitusta.

Tilaa hengittää 1 - kohtaamisia

Tiistai 24.3.2020 klo 17:00 - Helena

On sallittua hengittää ihmisiä kohdatessa.

miehet_kohtaavat_kuvaaja.jpg

Hengitys kulkee parhaiten avoimessa kehossa.

Turvaväli on hyvä pitää käytännössä. Ihmisten varominen kuitenkin helposti johtaa siihen, että emme näekään edessämme toista ihmistä vaan mahdollisen tartunnan lähteen. Aivomme lähettää signaalin keholle: varo!. Vetäydymme ja pienennämme itseämme. 

Pysy avoimena. Turha huomaamatta vaikeuttaa hengittämistä!

Tämänhetkistä faktaa koronaviruksesta: se leviää lähinnä pisaratartuntana ja kosketuksesta. 

Kommentoi kirjoitusta.

Putoa ylöspäin

Torstai 20.2.2020 klo 17:17 - Helena

sateenvarjo.png

Yksi Alexander-tekniikan mielenkiintoisista ajatuksista: pään suunta aina ylös.

Kommentoi kirjoitusta.

Kukkaiskieltä

Tiistai 17.9.2019 klo 16:47 - Helena

ujo_x.jpg
Oi!rohkeasti_x.jpg
Saanko kysyä...?voitto_kotiin_x.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Uudet kotisivut ja minä

Perjantai 24.5.2019 klo 16:12

Omien kotisivujen uudistamisen aloitus Fistatin urakan jälkeen ei olekaan niin helppoa kuin kuvittelin. Yritin aloitella klassisella: mitä Alexander-tekniikka on...

Tensegrity...tasapaino...

Keveys, höyhenkuvat, höyhen putoamassa kädelle...höyhenenkeveä asiakas valmiina putoamaan kämmenelle... ... ... ??

hei, nyt löytyi sopiva omakuva
HUOM! sulat, jotka suuntaavat poispäin vartalosta ja laulu!

papukaija_laulaa_toinen_siipi_ojossa.png

Löytyisikö muuta sopivaa?

Luontevaa tekemistä, intelligent movement, äly...

hymykuva?

naurava_pollo.png

sivukuva?

pollo_sivukuva.png

trendikäs?

Pollo_puoliksi_piilossa.png

?

pollo_kulmakarvat.png

Sitten henkilökohtaistamiseen

harrastukset:

vesillä

varikas_lintu_uimassa.png


puutarhassa

kolibri_ja_kukkia.png


hatturakkaus:tyylikas_hattu.png

Taidanpa lähteä istuttamaan tomaatteja ja melomaan. Palaan kotisivusuunnitteluun ensi viikolla!

Mitähän säätiedotus lupaa?

poispain_kaveleva_lokki.png

1 kommentti .

Selätä stressi?

Sunnuntai 14.10.2018 klo 16:30 - Helena

Viimeinen päivä kansainvälistä Alexander-tekniikan viikkoa menossa. Viikon teema on ollut Stressiä? Selätä se selälläsi. Ei yhtä briljantti sanaleikki kuin alkuperäinen englantilainen, mutta sisältää kuitenkin muutakin kuin mitä ensinäkemältä ehkä ajattelisi.


villakoira_makaamassa2.jpg
Mukavaa maata ja rentoutua. 

Pitäisikö stressistä ottaa niskalenkki? Ei alistua, vaan selättää paha vastustaja. Ottaa itseään niskasta kiinni? Painaa maahan? - nyt alkaa jo stressata!

Mutta selätä stressi selälläsi? Pysähtyminen ja aikalisän ottaminen on varmasti hyvä asia. Jos sen tekee semi supinessa - selällään maaten polvet koukussa ja aktiivisesti ajatellen - niin vielä parempi. 

Entäpä selättää stressi selällä? Selkä on takanamme. Emme välttämättä tunne siihen samanlaista yhteyttä kuin edessämme näkyviin asioihin. Pyrimmekö juoksemaan itsemme edellä? Olisiko parempi pysyä itsessämme, pysyä yhteydessä selkäämme.

Ylittää esteet ei etuvetoisesti vaan tässä hetkessä.

mopsi_hyppaadog-2105686__340.jpg

 

P. S. Alexander-tekniikan viikon englanninkielinen teema on Stress? Take it laying down.

Kommentoi kirjoitusta.

Pitkänmatkanpuhuja

Torstai 20.9.2018 klo 12:21 - Helena

Sää suosi taaskin meitä AT-opettajia viime viikonlopun kurssilla Lauttasaaressa.  Kokeilimme kauas puhumista ulkonakin. Kiusaus alkaa huutaa oli suuri, mutta kurssin vetäjä Paul Burge oli itsekin hämmästynyt, kuinka hyvin ihmisten puhe kantoi vastarannalle!

Muistan edelliseltä kurssilta Paulin moton un-doing to work. Tällä kerralla minulle jäi parhaiten mieleen vastakkaiset spiraalit ja sopivan työmäärän korostaminen. Kyllähän itsekin kursseillani usein mainitsen, että tonus-sana - (lihas)jännite - on otettu musiikista: soivan kielen jännite: löysä kieli ei soi eikä löysä ihminen resonoi! Paulin "kättelyssä" asia tuli harvinaisen selväksi!


mina_Sitsu_ja_Paul_laiturilla.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Alexander-tekniikkaa koulussa ja oppimisessa

Perjantai 24.8.2018 klo 15:08 - Helena

Laitoin viime viikkoisen luentoni tänne kotisivuilleni. Alkuosassa on paljon samaa kuin edellisessä blogissani. Loppupuolella kerron, Miten Educare Small Schoolissa opetetaan lapsia huolehtimaan hyvinvoinnistaan samalla kun he opettelevat muita taitoja. Käsittelen myös tasapainon monia ulottuvuuksia.

poika_kirjoittaa_pienempi_pen-1570634_1920.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lapset, oppiminen

Sallikaa lasten löytää tasapaino

Torstai 9.8.2018 klo 13:32 - Helena

Koulut alkavat ja mediassa puhutaan paljon lasten hyvinvoinnista. Liikkuva koulu -ajatus on saanut koulut mukaan: halutaan aktiivisemmat ja viihtyisämmät päivät. Vanhempaa perua ovat esim. säädettävät tuolit luokkahuoneissa – ei tosin vieläkään läheskään kaikkialla.

Monet opettajat ja muut kasvattajat ovat periaatteessa hyvin selvillä siitä, että ajatteleminen ja oppiminen eivät tapahdu vain aivoissa. Esimerkiksi aivojumppa ja Carla Hanafordin jo yli 20 vuotta sitten ilmestynyt kirja Viisaat liikkeet ovat monelle tuttuja. ”Varhaisimmista hetkistämme vanhuuteen asti ruumiillamme on keskeinen osa kaikissa älyllisissä prosesseissamme. Kehon aistit antavat aivoillemme tietoa ympäristöstä. Tähän tietoon perustuu käsityksemme maailmasta ja siitä ammennamme kun luomme uusia mahdollisuuksia. Ja monimutkaisemmiksi muuttuvat liikkeemme ilmentävät tietämystämme ja helpottavat korkeampia kognitiivisia toimintoja.”(Hanaford)

On myös opettajia, jotka liittävät koulupäivään tai jopa päivähoitoon mindfulness-tyyppisiä tuokioita auttaakseen lapsia rauhoittumaan ja keskittymään. Vanhemmat voivat kotioloihin vaikkapa ostaa netistä lapsille suunnattuja mindfulness-paketteja.

Lasten halutaan viihtyvän ja voivan hyvin. Löytyy hyvää tahtoa ja käytännön toimenpiteitä. Mutta edelleen liian vähän osataan tehdä, että lapset voisivat jatkuvasti hyvin, mitä tahansa he tekevät.children-cute-drawing_pienempi.jpg

Mutta onko hyvinvointimme keskiössä asiat, joita voidaan tehdä? Mitä, jos sallisimme lasten löytää tasapainon?

Pienen lapsen voimme yleensä antaa kehittyä omaa tahtiaan. Hän on kiinnostunut ympäristöstään, nostaa päätään, oppii kierähtämään, istumaan, käyttämään käsiään muuhunkin kuin liikkumiseen, kävelemään… Opetellessa toki sattuu ja tapahtuu, mutta kukapa ei olisi ihaillut, kuinka vaivattomasti lapsi istuu lattialla leikkimässä tai menee kyykkyyn ja nousee ylös. Eikä pieni lapsi yleensä menetä ääntään, vaikka käyttäisi sitä varsin voimallisesti!

Monimutkaisemmat toimintomme eivät ole samalla lailla valmiiksi meihin koodattuja. Juttelin erään opettajan kanssa, ja hän kertoi antavansa tunneillaan esim. lasten istua jalat tuolilla kun he kirjoittavat. Lapsi saa itse löytää hyvältä tuntuvan asennon. Ajatuksessa, että lapsen annetaan hallita omaa kehoaan, on paljon hyvää. Mutta lapsi ei voi löytää kokonaisuuden kannalta parasta tasapainoa, jos hänelle on jo tullut tavaksi puristaa kynää. Mikään meissä ei kellu tyhjiössä, yhden osan toiminta vaikuttaa muihin.

Jotta voisimme todella taata lastemme hyvinvoinnin, meidän täytyy muuttaa ajatustapaamme. Huolehtiminen siitä, millaisia olemme  - hyvinvointimme  -  pitäisi olla osa käsitystämme siitä, mitä on kunkin tehtävän suorittaminen. Kun opetan pianonsoittoa vasta-alkajien lapsi-aikuinen ryhmissä, törmään jatkuvasti siihen, että vaikka viihtymistä ja vapaata kehonkäyttöä pidetään sinänsä hyvinä juttuina, ”niiden paikka on enemmän muualla. Täällä pitäisi keskittyä pianonsoittoon.”

Kerron seuraavassa blogissani Educare Small Schoolista, jossa Alexander-tekniikan ajatukset on integroitu osaksi kaikkea opetusta.

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Kuka minä olen?

Torstai 21.6.2018 klo 12:39 - Helena

 

Kun olen poissa, kun en ole esteenä itselleni, voin tulla näkyväksi ja kuuluvaksi. Vivien - minunkin opettajani - puhuu videolla musiikista ja muusikoista, mutta sama pätee kaikkeen: oma ainutlaatuisuuteni ilmestyy, mikään ei voisi olla toisin. Täytyy varoa ettei mene tielle, vaan antaa virrata. Ei epäröintiä eikä pakottamista. Vuorovaikutusta juuri tämän hetken todellisuuden kanssa. Jotain, jonka ei voi tietää olevan olemassa ennen kuin se ilmaantuu näkyväksi, koska se on sidottu tähän hetkeen. Elämän improvisointia. Luovaa taidetta, luovaa elämää.

Alexander-tekniikka on ihanan konkreettista: haluamme eroon ylimääräisitä jännityksistä, jotka haittaavat toimiamme. Ylimääräisiä jännityksiä ei olisi, jollemme niitä aiheuttaisi ja ylläpitäisi. Fyysisen, mentaalisen ja emotionaalisen yhteys on Alexander-tekniikan itsestään selvä perusta ja peruste.

Flowcoach on Vivienin YouTube-tilin nimi. Sellaiseksi minäkin miellän itseni, flow-ohjaajaksi. Alexander-tekniikan oppilaitteni kanssa ensimmäinen opeteltava asia on itsensä jättäminen rauhaan.

Flow-tilassa kaikki sujuu itsestään. Eikö se ole juuri se tila jossa olen näkyvä: en tee itseäni vaan olen.

Kommentoi kirjoitusta.

Helteinen AT-opettajien kevättapaaminen

Perjantai 1.6.2018 klo 20:12 - Helena

Hellettä riitti viime lauantaina, kun meitä Alexander-tekniikan opettajia kokoontui Lauttasaaressa.

Katja_ja_Ritsku_2.jpg

-

Irrottelimme työnvaihdon merkeissä:

Katri-Mari_Ritsku_Seija_ja_Matti_tyonvaihossa.jpg

-

Juhlimme uuden AT-kirjan julkaisua:

Sitsun_potretti_1.jpg

Kevyesti töissä ja vapaalla (Lamminmäki, Tapaninen, Sihvo), vaan onko AT-ope koskaan vapaalla?Mietimme, miten pistämme paremmaksi omilla uusilla Finstatin kotisivuilla:

   Tanska_1.jpg

USA_1.jpg

-

Kaiken kaikkiaan varsin hauska ja antoisa tapaaminen!

Kommentoi kirjoitusta.

Perusohjaus

Sunnuntai 20.5.2018 klo 0:50 - Helena

Olen viime aikoina ollut kehittelemässä Alexander-tekniikan opettajien yhdistyksen Finstatin uusia facebook- sivuja ja uudistettavia kotisivuja. On tullut mm. mietittyä, miten tuttuja asioita voisi sanoa ymmärrettävästi. Turhankin osuvasti facebookissa on viime aikoina usein ilmaantunut eteeni Einsteinin suuhun pantu kommentti: " Jos asiaa ei osaa sanoa yksinkertaisesti, sitä ei ymmärrä riittävän hyvin." Muiden maiden vastaavien yhdistysten kotisivuja olen myös tutkinut: toisaalta hyvinkin samankaltaisia, toisaalta perin poikkeavia toisistaan. Tällä hetkellä ranskalaiset ovat suosikkejani ja suorastaan esikuvia selkeän ilmaisun suhteen.

Tässä ajatuksia perusohjauksesta:

F. M. Alexanderin, näyttelijän ja nimeään kantavan metodin perustajan, tekniikka perustuu yksinkertaiseen oivallukseen. Päämme johtaa kehoamme sekä sieltä lähtevin hermoimpulssein että anatomisesti. Opettelemalla uudenlaisia ajatusmalleja autamme tätä mekanismia toimimaan paremmin. ”Pää johtaa, muu keho seuraa.”

Pään, kaulan ja selkärangan dynaaminen suhde on kaikkien selkärankaisten luontevan liikkumisen perusta. Se toimii ihmisillä usein huonosti. Alexander nimesi tämän suhteen perusohjaukseksi (primary control).

laukkaavia_hevosia_4.jpg

Katso laukkaava hevosta.

Pää johtaa liikettä, raajojen ei tarvitse kuin seurata. Saman voi huomata jatkuvassa liikkeessä olevista lapsista. Heidän päänsä on aina linjassa selkärangan kanssa.

pikkupoika_ja_imuri_1.jpgMeillä kaikilla on synnynnäinen kyky vastata painovoiman vaatimuksiin. Siinä päällä ja kaulalla on keskeinen rooli ja sen vuoksi ne ovat keskeisiä kaiken lihastoiminnan koordinoimisessa. Monet kaulan syvät lihakset osallistuvat tähän herkkään tasapainoon, joka mahdollistaa vapaan liikkumisen ja yleisen hyvän toimivuuden. Tästä syystä pään, kaulan ja selkärangan yhteyden ymmärtäminen on keskeistä. Tarkoituksena on löytää kehon tasapaino: vapaus ylimääräisitä jännityksistä, sopiva määrä voimaa eri toimintoihin ja paras sopeutumiskykymme.

Alexander-tekniikka opettaa meitä pitämään tietoisesti huolta perusohjauksesta ja kehittämään tasapainoista vuorovaikutusta fyysisen, mentaalisen ja emotionaalisen välille.


Kommentoi kirjoitusta.

Primitiivinen lähtö evoluutioon perustuva liikkumiseen?

Keskiviikko 9.5.2018 klo 18:27 - Helena

Dimon instituutissa on menossa mielenkiintoinen projekti Developmental Movement, johon voi liittyä tutkimaan, miten voisi toimia tehokkaammin, ilman ylikuormittamista.

Dimonin_kalasta_ihmiseen.jpg

Pystyasentoon sopeutumisemme tekee mahdollisiksi monimutkaiset toimintamme pianonsoitosta autolla ajamiseen. Sopeutuminen ei tapahtunut yhtäkkiä. Se kehittyi vähitellen primitiivisemmistä asennoista ja liikkeistä - kuten oma individuaalinen kehityksemmekin tekee: liikkeemme kohdussa, mahallaan ryömiminen, nousu konttaamaan ja kiipeäminen korkeammalle kunnes pystymme seisomaan pystyasennossa. Kaikissa vaiheissa toimintamahdollisuudet lisääntyvät.

kala_pixabaysta.jpg

-

Pystysentomme ei ole yhtä vakaa kuin nelijalkaisten. Jos sen ylläpitosysteemi ei toimi tehokkaasti, meidän täytyy ottaa yhä enemmän lihaksia töihin. Siksi ylimääräisten jännitysten vapauttaminen on vaikeaa: se vaarantaa tasapainomme. Ja emmehän halua kaatua!

Yksinkertaisin ja tehokkain tapa aloittaa lihasjännitysten vapauttaminen ja systeemin muukin palauttaminen luonnolliseen toimintaan on maata semi supinessa, puoliselinmakuulla. Koko ruumis on siinä tuettu ja kaulan, selän, olkapäiden ja jalkojen lihakset saavat mahdollisuuden vapautua ja pidetä. Tarkoitus ei ole rentoutua vaan palauttaa kestojännittyneiden lihasten sopiva jännitystila (maatessa lepojännitys). Usein ajattelemme, että lihaksemme ovat kireät ja tarvitsevat venyttämistä tai että ne ovat heikkoja ja tarvitsevat voimistamista. Loppujen lopuksi muskuloskeletaalinen (lihasluusto) rakenteemme kuitenkin määrittää lihastemme pituuden. Emme yksinkertaisesti voi tietää, kuinka paljon lihaksia pitäisi kiristää tai venyttää!

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää pääsiäistä!

Torstai 29.3.2018 - Helena

paasiaistiput.jpg

ja jostain syystä tuli mieleen, että Pianonsoiton alkuun -kurssilleni on perustettu uusi ryhmä...

Kommentoi kirjoitusta.

Pakottomasti

Perjantai 12.1.2018 klo 15:08


Lueskelin ehdotusta uuden Alexander-tekniikan esitteen teksteiksi. Yksi sana puhutteli minua erityisesti: pakottomasti. Tiesin heti, että siitä haluan kirjoittaa blogiini ja myös mitä kirjoitan. Kun tuntia myöhemmin istuin koneen ääressä ihmettelemässä, mitä ihmettä kirjoittaisin, päätin lukea välillä postini. Sieltä löytyi kysymys, oppiiko Alexander-tekniikan kursseillani kehon hallinnan lisäksi myös mielen hallintaa. Kysyjä arveli, että sitä ei kai voi olla oppimatta. Kiitokset kysyjälle!!!!


punapilvi_1.jpglintupilvi_1.jpg
Koko tekniikka perustuu siihen, että keho ja mieli toimivat yhdessä luonnollisesti ja pakottamatta. Joten AT on mitä suurimmassa määrin mielen(kin) hallintaa. Ja laajemmassa mielessä kuin ehkä yleensä ajatellaan, ei vain että mieli käskyttää kehoa vaan myös että tietoinen mieli osaa olla käskyttämättä asioita, jotka on tarkoitettu tapahtuvaksi luonnostaan.


Pakottomuuteen liittyy myös se, mistä Alexander sanoi, että kun jotakin todella tietää, siitä ei tarvitse pitää kiinni. Sen voi löytää aina uudelleen. 


On perin hauskaa löytää asioita, myös löytää asioita uudelleen!

Kommentoi kirjoitusta.

Onnellinen istuja?

Torstai 21.12.2017 klo 22:08 - Helena

F. M. Alexanderin kirjoitti, että onnellisuuden olemuksen voi ymmärtää esim. katselemalla pientä lasta, joka on täysin uppoutunut kiinnostavaan puuhaan. Hänen mukaansa nykyajan aikuiset (tästä on pian sata vuotta!) ovat sen sijaan jatkuvassa ärsytystilassa tai täysin ikävystyneitä tai näiden yhdistelmiä. Mutta onnellisuus voi olla seurausta mistä tahansa tasapainoisesta toiminnasta - vaikka istumisesta! 

Talvikuva_Kaisulta.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Tilaa hengittää 1

Sunnuntai 10.9.2017 klo 8:59

Takamus uppoaa, pää ja hartiat kallistuvat eteen... Uskomaton muotoilu uusien linja-autojen istuimissa. Jos olisimme suuria kananmunia, se voisi olla toimiva!

Joissakin asioissa Suomi on edelläkävijä. Kun opiskelin Englannissa, paikalliset Alexander-tekniikan opettajat olivat alkamassa kampanjaa koulujen istuimien parantamiseksi. He mainitsivat Suomen mallimaana: säädettävät tuolit, jotka sallivat lasten istua hyvässä asennossa. Ja monia hankkeita paikallaan olon aiheuttamien haittojen torjumiseen.

Alexander-opettajien suuren Kevennystä raskauteen -tapahtuman järjestelyt ovat loppusuoralla. Vastasin viime viikon facebook-postauksista ja kirjoitin jotakin mm. hengitystilasta. Sitä tunsin bussin istuinmuotoilun ryöstävän minulta: tilaa hengittää.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »