Ulkoistettu luontomme

Maanantai 21.12.2020 klo 17.01


joulu_blogiin.jpg

Usein suhtaudumme luontoon kuin se ei olisi osa meitä, kuin me emme olisi osa luontoa. Ajattelemme, että meidän ei tarvitse nöyrtyä luonnon edessä. Älymme avulla pystymme ratkaisemaan ja ohittamaan ongelmat.

Mitä ne ongelmat ovat?

Suurin osa ongelmista johtuvat joko suoraan tai välillisesti asioista, joita me teemme. Ja varsinkin siitä, miten me teemme niitä. Alexander-tekniikan perustaja F.M. Alexander käytti termiä end gaining siitä yksioikoisesti tavasta, jolla pyrimme päämäärämme. Hänestä paljon tärkeämpiä olivat means whereby eli keinot, joilla päämäärä saavutetaan. Hyvä esimerkki oli Alexanderin mielestä kirjailija Aldous Huxley. Tämä tukahdutti elämän itsestään kirjoitusprosessinsa aikana. Alexander ei  tarkoittanut tätä metaforaksi vaan käytännölliseksi kuvaukseksi siitä, mitä tapahtui: Huxley käytti hengityskapasiteettiaan minimaalisesti.

Jos emme matkalla päämäärämme huolehdi hyvinvoinnistamme, olemmeko päämäärän saavuttaessamme sellaisessa tilassa, että pystymme täysin nauttimaan siitä? Jos meidän ei esimerkiksi ole helppo hengittää?

Alexander oli sitä mieltä, että meissä miljoonien vuosien evoluution jälkeen on olemassa rakenteet ja systeemit esimerkiksi tehokkaaseen hengittämiseen. Hän sanoi: tekniikassani ei ole mitään, mitä luonnossa ei tapahtuisi hyvissä olosuhteissa.

Alexander ei ajatellut, että meidän pitäisi luopua sivistyksestä. Hänen mielestään sivistyneellä ihmisellä pitäisi olla käytössään taito olla tekemättä asioita, jotka parhaiten tapahtuvat luonnostaan. Muiden muassa antaa hengityksen tapahtua reaktiona kehomme tarpeisiin. Meidän pitäisi osata olla ja toimia niin, että esim. ylimääräiset kestojännitykset eivät tätä reaktioa häiritse ja haittaa.

Alexanderin kehittämästä taidosta alettiin myöhemmin käyttää nimitystä Alexander-tekniikka. Se ei ole nöyrtymistä luonnon edessä, vaan taitoa olla - sivistyneenäkin - osa luontoa.

Ehkä meidän muussakin luonnon suojelemisessa – itseltämme! – olisi tärkeintä toimia niin, että emme häiritse sitä, mikä ilman meidän tekemisiämme toimisi hyvin. Yrittää vähentää ristiriitaa: ettemme samaan aikaan sekä tuhoa että yritä pelastaa luontoa(mme) tuhosta. 

Kaisulta_talvilehdet.jpeg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini