Alexanderteknik

Ryggont, spelteknik, ischias, huvudvärk, musarm, dålig hållning, mindfulness, ridning, matsmältningsbesvär, kreativitet… De är några av de sakerna man kan med hjälp av Alexanderteknik att förbättra eller bli av med. Alexandertekniken arbetar på människans organism som helhet. Man lär sig att göra saker på ett sätt som är bra för både sina prestationer och sin hälsa.

Alexanderteknikens grundare

Frederick Matthias Alexander (1869-1955) var en australisk recitatör och skådespelare som fick problem med rösten och andningen. Han sökte hjälp hos läkare och röstspecialister, men även i bästa fall var resultatet bara en tillfällig förbättring. Att vila rösten hjälpte, men problemen återkom när han började om att recitera. Alexander insåg, att det måste vara någonting han gjorde under recitationen som orsakade problemen.

Alexander började observera sig i speglar, när han talade. Snart upptäckte han några skadliga vanor. Först trodde han, att det skulle vara lätt att korrigera dem. Att lösa problemen visade sig dock vara en lång process av tålmodiga undersökningar. Men till slut hade han inte bara övervunnit sina röst- och andningsproblem utan också blivit av med sina andra hälsoproblem. Han hade upptäckt grundläggande saker om hur människor i allmänhet fungerar. Hans kollegor blev imponerade av hans uttrycksfulla röst och bad honom att undervisa dem. Flera läkare började rekommendera honom till sina patienter.

År 1904 flyttade Alexander till London, där han fortsatte att utveckla och undervisa sin teknik. Han utbildade också lärare i tekniken.

Vad upptäckte Alexander?

“Genom att förhindra det felaktiga, tillåter vi det rätta att ske av sig själv” (F. M. Alexander)

Alexander märkte, att han hade vanan att dra huvudet bakåt och ner, sänka struphuvudet och suga hörbart in andningen genom munnen så snart han började tala. Detta var särskilt märkbart när han reciterade. Efter några månader av tålmodiga experimenteringar upptäckte han, att han inte direkt kunde hindra sig att göra de förstnämnda sakerna vid läsningen, men att det var möjligt att i någon mån låta bli att skjuta huvudet bakåt. Och när han lyckades hindra huvudet att gå bakåt hade detta den indirekta effekten att han hejdade insugningen och nerpressningen av struphuvudet.

Alexander märkte, att när han drog sitt huvud bakåt och ner förkortades följaktligen hans rygg och blev smalare. Med tiden upptäckte han, att de där vanorna var huvudsaker i ett beteendemönster, som orsakade onödiga muskelspänningar genom hela hans kropp och därmed alla hans röst- och hälsoproblem. Han märkte också, att de flesta människor hade samma skadliga tendenser i allt de gör. Och också att man översätter allt - vare sig fysiskt, mentalt eller spirituellt - till muskelspänning. Alexander såg i speglar, att redan själva tanken om att tala aktiverade helhetsmönstren som orsakade hans problem. Han insåg, att om han ville ändra sina skadliga vanor, kunde han inte tänka på slutändan. Han måste först stoppa och sedan ge instruktioner steg för steg. Och det måste ske på ett sätt som inte fick hans gamla vanor att aktiveras.

Alexander upptäckte, att när han slutade göra skadliga saker, kunde hans naturliga mekanismer fungera, det var inte nödvändigt att “göra” det rätta. När muskulaturen i nacke och hals får slappna av, kommer huvudet att röra sig uppåt och tillåta ryggraden att förlängas. Onödiga belastningar elimineras och hållningsmuskulaturen får fungera ostört. Det blir möjligt för hela kroppen att koordineras på ett bra sätt och arbeta som en enhet.

Lektioner i Alexanderteknik

Under lektionen hjälper Alexander-lärare dig genom sina händer och muntliga instruktioner att få bättre koordination och rörelsemönster. Du blir uppmärksam på spänningar och kroppens olika delar börjar arbeta ihop för bästa möjliga resultat. Belastningen minskar på skelett och muskler, du känner dig lättare och rörligare och din andning blir friare. Man börjar med enkla saker, t.ex. med att sätta sig och stå upp. Med tiden lär man sig att applicera tekniken till allt man gör, vare sig det gäller att sitta framför datorn, tala inför publik eller springa.

Alexanderteknik och musiker

Det är viktigt för alla musiker att ha en spelteknik som inte anstränger kroppen i onödan. Och om man inte är välkoordinerad och -balanserad, kan man inte heller låta musiken organisera sig. Känslorna är inte någonting musikern applicerar i musiken. Teknisk friheten betyder också, att musikern kan låta sig påverkas av musiken. Många musiker vill lära sig Alexanderteknik just därför att den inte bara förbättrar deras spelteknik, men för att den samtidigt hjälper dem att bli sannare och personligare artister.

läs mer