Mieli liikkeeseen

Perjantai 23.6.2017 klo 13:12

What lies behind us and lies before us are small matters compared to what lies within us.
    - Ralf Waldo Emerson

 Kaisun_ruusut_blogiin.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kevennystä raskauteen

Perjantai 23.6.2017 klo 12:46

Viime ajat ovat menneet tiiviisti suunnittelemalla lokakuista Finstatin Kevennystä raskauteen -tapahtumaa. Ollut ihan mielenkiintoista, mutta täytynee hieman lykätä loman alkua. 


Assilta_2.jpg

 


Talven ja kevään omilla kursseillani oli loistavaa porukkaan ja hyvä tunnelma. Oli kiva tehdä töitä niin ammattilaulajien kuin "laulutaidottomien" kanssa!

Kursseille ehdin itsekin, esim. meille Alexander-opettajillle oli oma kouluttautumiskurssi AT:n soveltamiseen raskaana oleville naisille.

Opeja_semi_supinessa.jpgPaivi_ja_Anne_kurssilla.jpgKommentoi kirjoitusta.

Avarana

Torstai 13.4.2017 klo 15:36 - Helena

Alexander-tekniikan perusohjaus = avarana oleminen

Avarassa kehossa on tilaa tapahtua. Avara mieli voi sen  sallia.joki_kotisivuille.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Mieli liikkeeseen

Torstai 13.4.2017 klo 15:15

Now, my dear, see that you don't stiffen your neck, and see that you've always got something to look forward to.          F. M. Alexander

Kommentoi kirjoitusta.

Tahtolihaksen vahvistaminen

Torstai 5.1.2017 klo 11:32 - Helena

Uudenvuoden lupaukset…

Se, miten hyvin uudenvuoden lupaukseni toteutuu, riippuu siitä, mitä haluan. Useimmat lupaukset koskevat asioita, jotka eivät ole sillä yhdellä lupauksella/päätöksellä selvät.

Useimmiten tiedän varsin hyvin, mitä täytyisi tehdä, jotta pystyisin pitämään lupaukseni. Jotta laihtuisin, minun pitää kuluttaa enemmän kuin syön. Jotta pysyisin kevyempänä, minun täytyy syödä vain sen verran kuin kulutan. Jotta kuntoni kohentuisi, minun pitää liikkua enemmän. Jotta pysyisin hyvässä kunnossa, minun täytyy jatkaa liikkumista. Jotta kotini ilmapiiri muuttuisi paremmaksi…

Joka päivä olen monta kertaa valintojen edessä. Jos todella haluan juuri tätä asiaa, valitsen niitä asioita, jotka auttavat sen saavuttamisessa. Jos valitsen muuta, haluan jotakin muuta enemmän. Yksinkertaista.

Joihinkin tavoitteisiin voi päästä kerralla, useimpiin vähitellen. Ja kiusallisen moniin liittyy asioiden ylläpitäminen loppuelämän ajan. Mutta moniin myös se hauskuus, että aina voi mennä eteenpäin, tulla paremmaksi.

Avara olemus ja oleminen (primary control) on hyvä lähtökohta ja hyvä Universal Constant in Living, käyttääkseni yhtä Alexanderin kirjan nimeä. Haluan sitä. Mitä valitsen? Siis haluanko sitä?

joulu_16_uuteen_vuoteen.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kompleksisuus?

Maanantai 28.11.2016 klo 13:09 - Helena

Kaverini pyysi minua opiskelutehtäväänsä varten kertomaan muutamalla lauseella, mitä minä ajattelen ohjelmoinnin olevan. Joskus aikanaan tuli puolivahingossa suoritettua Pascal-ohjelmointikurssi. Olin käynyt kesäyliopistossa atk:n perusteet -kurssin ja seuraavana kesänä ajattelin, että menen jatkokurssille, etteivät asiat pääse täysin unohtumaan. Loppukokeessa onnistuin ratkaisemaan riittävästi tehtäviä läpäistäkseni kurssin, mutta ei minulla ollut aavistustakaan mitä varsinaisesti olin tekemässä…

Vastaukseni kaverilleni: ” Halutaan koneen tekevän jotakin. Annetaan koneelle ohjeet. Käytetään kieltä jota se ymmärtää.” Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, lähinnä se, etten käsittänyt mitä oikein haluttiin teki Pascal-kurssista minulle – ja muutamalle muullekin – varsin käsittämättömän.

Tietokoneen käyttö ei juuri eroa auton käytöstä. Jos koneisto on hyvin toimivassa kunnossa, sen käyttäminen on aika yksinkertaista. Samoin oman itsen käyttö. Jos huolehditaan, että perusta järkevä ja lähtee koneemme edellytyksistä, sen käyttäminen ei ole monimutkaista – eikä aiheuta komplekseja. Mutta koska elintapojemme muutosvauhti on ollut suurempi kuin evoluution päivityskapasiteetti, emme voi jättää kaikkea perusohjausta rullaamaan itsekseen. Koodauksen hallitsemista pidetään nykyään tarpeellisena, sitä opetetaan jo pienille lapsille. Toivottavasti siihen joskus lisätään linkki oman itsen koodaukseen!

Ruusunlehti_talvella_Kaisulta.jpg


"
"In the case of the satisfactorily co-ordinated child or adult, the mechanical working of the structures of the organism is not complicated but complex, in the sense that, although there are present a large number of factors or means which are related to one another (like the different parts in the mechanism of a motor car), the act of using them (like the act of driving car or any other machine in running order) is one and simple. Satisfactory psycho-mechanical working does not become complicated until the mechanism gets out of order.” F. M. Alexander

Kommentoi kirjoitusta.

Mitä todella haluat

Sunnuntai 30.10.2016 klo 13:23 - Helena

End-gaining on yksi syy, miksi me ihmiset teemme asioita huonommin kuin voisimme - päämäärähakuisuus, se että pyrimme suoraan päämäärään miettimättä keinoja. Näin me Alexander-tekniikan opettajat usein sanomme.

Heitä se ajatus roskakoriin. TUTKI PÄÄMÄÄRÄÄSI!!!!! Pyöritä ja kääntele sitä joka puolelta! Heitä se ilmaan! Pompota sitä seinään! Tee kaikki mahdollinen, jotta tietäisit mikä päämääräsi on, mitä todella haluat.

uiva_ja_sukeltava_joutsen.jpg

Alexander sanoi aikoinaan, että heidänkin, jotka hyväksyvät, että mieli ja keho ovat yhtä, on vaikea ymmärtää, mitä se käytännössä merkitsee. Alexander esitti ajatuksensa lähes sata vuotta sitten, mutta asian ymmärtäminen on edelleen vaikeaa!

Olin eilen Suomen musiikkilääketieteen yhdistyksen opintopäivillä, hyviä luennoitsijoita ja mielenkiintoisia juttuja! Yksi oli Pilates-opettajan esittely omasta työstään. Hän on tehnyt hyvää työtä mm. orkesterimuusikoiden parissa. Hänen ansiostaan muusikoiden sairauspoissaolot ovat laskeneet huomattavasti.

Hän puhui mm. dynaamisesta tasapainosta, lihasten käyttämisestä niille sopiviin tehtäviin (ei hauiksia pystyssä pysymiseen!). Monista asioista, mistä itsekin puhun. Sitten hän puhui oikeista liikeradoista.

??? 

Yksi esimerkki, jota pilates-opettaja käytti esityksessään, oli työntö- ja vetojousi. ” '50 000' hallittua, oikein tehtyä toistoa ja hyvä liikerata automatisoituu. Kun liikeradat automatisoituvat, niitä ei tarvitse ajatella, ja muusikolle on mahdollista olla flow-tilassa."

Hyviä liikeratoja voi oppia niin kuin esityksen pitäjä kertoi: toistamalla niitä hallitusti ja oikein. Mutta mitä muusikko haluaa? Suorittaa hyviä liikeratoja vai olla luova?

Hyviin liikeratoihin yhdistyy ajatus, että ne auttavat ihmistä säilymään vammoitta. Myös luovuus voi olla vaikeaa, jos terveys ei pysy kunnossa.

Mitä ovat hyvät liikeradat? Sen verran niistä ainakin voi sanoa, että on olemassa liikeratoja, jotka ovat parempia kuin toiset. Entäpä oikeat liikeradat? Jos ihminen on dynaaminen olento, koko ajan jonkinlaisessa liikkeessä, ei oikeaa liikerataa voi toistaa, koska se on aina erilainen.

Oikea liikerata ei ole jotakin abstraktia. Se voi olla oikea vain juuri tällä hetkellä, näissä olosuhteissa ja puitteissa. Vammoitta säilymiseen voi parhaiten vaikuttaa olemalla hallitusti luova ja läsnä tässä hetkessä. 

Vivien_soittaa_selloa_2.jpg

Olen ennenkin siteerannut Vivien Mackietä: ”Musiikki organisoi muusikon”. Jousisoittajan käden liikeradoista hän sanoi, että ”käsi seuraa jousta”. Kirjoittelin hänelle muutama päivä sitten, ja kysyin oliko hän edellisessä blogissa siteeraamani ajatuksen "by doing mechanically we practise absence" äiti. Ei ollut, mutta tässä mitä hän vastasi.

Walter [Carrington] said 'To do anything whatever without attention is to impair the working integrity of the whole'. I like that better as more elegant, and I think shockingly striking. It hardly bears thinking about! I'd even say 'without your whole attention', because I think it's easy to give some attention, but not enough. That's what [Pablo] Casals taught me, in a nutshell: to have your entire attention on what you're doing NOW. Nothing left over for what went before or may come after.


P.S. Nyt voisi kaivaa sen roskakoriin heitetyn ajatuksen uuteen käsittelyyn: miten tuntemattomaan päästään? tai miten sinne ei päästä? 

2 kommenttia .

Practicing absence

Lauantai 22.10.2016 klo 12:07 - Helena

"Alexander-tekniikka on yksinkertaista, liian yksinkertaista." Kommentti on F. M. Alexanderillta itseltään. Yhdessä kirjassaan hän puhuu myös komplekseista ja kompleksisuudesta ja mistä ne aiheutuvat. Aihe nousi mieleeni, kun tapasin kouluni opettajia Tukholmassa. Kirjoitan siitä myöhemmin, kunhan löydän kohdan.

Opimme sitä mitä harjoittelemme. Yksinkertainen totuus - niin yksinkertainen, että on usein vaikeaa oivaltaa miten isosta asiasta siinä oikein on kyse. AT-oppilaitteni kanssa olemme siihen liityen keskustelleet mm. mitä on läsnäolo ja mitä "thinking in activity" tarkoittaa. Steven Hallmarkilta kuulemani miete lähtee Alexander-tekniikan ytimestä - mitä pitäisi välttää, että hyvät asiat voisivat tapahtua. "If we are repeating mechanically, we are practicing absence."

IMG_2626.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

Katso korkealta!

Maanantai 17.10.2016 klo 9:38 - Helena

Kansainvälinen alexandertietoisuus -viikko on nyt ohi. Kännyjen ja muidenkin kannettavien älylaitteiden terveyshaitat kiinnostavat ja niiden suhteen aletaan olla aika valveutuneita. Muutama yksinkertainen tilaisuuksissamme annettu ohje tuntui auttavan jo paljon. Tässä viikon suosikki:

Look down from the top of your neck, not from the bottom of your neck.

Miksi pudottaa pää, kun on paljon mukavampaa katsella ylhäältä?

 

Anne.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi tubettaja?

Maanantai 3.10.2016 klo 10:23 - Helena

Olen opetellut videoiden tekemistä youtuben editorilla. Ensi viikko (10.-16.10) on International Alexander Awareness Week. Alexander-tietoisuus teemana on tänä vuonna Smart Phone! Smart Posture? Jälleen vähän hankala käännettävä, näet ratkaisuni suomenkielisellä videollani.

Tässä siis elämäni ensimmäiset tubetukset (en kyllä vielä tiedä kuinka paljon niitä tulen tekemään jatkossa...) - ja myös ensimmäiset koskaan tekemäni editoidut videot!


suomeksi

ja englanniksi

Kommentoi kirjoitusta.

Un-doing to work

Maanantai 19.9.2016 klo 9:28 - Helena

Viime viikot ovat rientäneet kurssien parissa, parilla itse pitämälläni ja yhdellä täydennyskoulutuksessa. 

Paul Burgella oli hyvä kiteytys omasta työstään ja AT-työstä ylipäätään: un-doing to work. Sitä sekä näyttelijöille että laulajille pitämilläni kursseilla opeteltiin: kuinka vapaudutaan ja avaudutaan - avarrutaan! -, jotta työ sujuisi ja kaikki toimisi helposti. Sen sijaan että lähdetään vanhoista jännityksistä ja tehdään työtä niiden läpi pääsemiseksi.

Alla videopätkä AT:n merkityksestä esittäville taiteilijoille. Muistan varsin hyvin videolla aiheesta kertovan näyttelijäopiskelijan. Tässä hän kertoo kaikessa rauhassa, kuinka kun AT on osa elämää (esim. metrossa istumista), valmiudet ovat käytettävissä näyttämölläkin. Minä muistan kuinka kun ohjasin häntä AT-tunnilla, hän esitti Shakespearea ja opetti minulle, mitä leiskuvat silmät tarkoittavat!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Mieli liikkeeseen

Maanantai 29.8.2016 klo 18:26 - Helena


Luovuuteen liittyy tuntematon. Jos päämäärä on tiedossa, luovuutta ei ole pyrkiä suoraan sitä kohti. Luovuutta on siellä, missä annetaan tilaa löytymiselle. Prosesseissa.
puunrunkokaapia_puolukoita.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Mieli liikkeeseen

Tiistai 9.8.2016 klo 21:29 - Helena

"We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them"   Albert Einstein (?)

IMG_2733.JPG

 

Kommentoi kirjoitusta.

Olympialaiset

Maanantai 8.8.2016 klo 9:07 - Helena

On ollut viime aikoina hienoja melontailmoja. Maisemien ihailun lisäksi tuli kiinnitettyä huomiota myös melontatekniikkaan, ei mitään toisensa pois sulkevia juttuja, päinvastoin! Tietoisuus ympäristöstä kuuluu olennaisesti Alexander-tekniikkaan.

Olympialaisiakin on tullut jo katseltua. Suzanne jakoi facebookissa soutajien kokemuksia AT:sta muutama olympiadi sitten. Alla oleva kuva ei ole voittajajoukkueesta! 

Voittajatiimistä puolet käytti Alexander-tekniikkaa apunaan:

Matthew Pinsent, Ed Coode, James Cracknell, Steve Williams of Great Britain in the men's four event on August 21, 2004 during the Athens 2004 Summer Olympic Games at the Schinias Olympic Rowing and Canoeing Centre in Athens, Greece.

Lue lisää täältä.

Kommentoi kirjoitusta.

Kesä perspektiivissä

Torstai 4.8.2016 klo 7:58 - Helena

mustikat.jpg
lintuperspektiivissä AT-oppilas: pää eteen ja ylös...

kotka_Laukossa.jpg

Kajakilla3.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Futarilehmät

Tiistai 12.7.2016 klo 14:33 - Helena

Jalkapalloilut loppuivat.  Pieleen meni minun mestariennusteeni, mutta hyvässä seurassa:

Kommentoi kirjoitusta.

Vaivan arvoista

Perjantai 20.5.2016 klo 14:39

Tuttuni palkittiin tanssiseuransa Vuoden Toimijana. Tunnustus lämmitti mieltä, mutta hänen ensi reaktionsa oli syyllisyydentuntoinen: palkinto tuli turhan kevyin perustein. Olihan hän tehnyt paljon, mutta se ei ollut tuntunut työläälle.

Ihminen ansaitsee työstään palkan, turha työ on suhteellinen käsite. Mutta mikä on vaivan arvo? Turha työläys ei ole ainakaan vaivan arvoista!

Anne_puussa.jpg

1 kommentti .

Mieli liikkeeseen

Lauantai 14.5.2016 klo 15:44 - Helena

rentukat_kotisivulle.jpg

"Pupils are too much concerned about keeping a right condition and feeling.
When you get something good, throw it away in order to get it again for that
getting is the important process."    
F. M. Alexander

Kommentoi kirjoitusta.

Lapset oppivat nopeasti

Perjantai 6.5.2016 klo 20:26 - Helena

Äiti toi mukanaan kaksi pientä tytärtään Alexander-tekniikan tunnille. Tutkimme ensin äidin kanssa istumiseen ja seisomaan nousemiseen liittyviä tapoja. Sitten pyysin tyttöjä näyttämään miten he sen tekevät. Vanhempi tyttö toteutti Alexander-opettajan salaisen toiveen: hän nousi kevyesti ja pää johti kauniisti liikettä. Nuorempi 4-5 –vuotias tyttö nousi ensin hieman epäröiden, mutta samaan tapaan kuin isosiskokin. Hän kokeili heti uudelleen - ja nyt hän jo osasi tehdä samalla lailla kuin äitinsä: vetää päänsä taakse sekä istuessa että noustessa.  Lapsi innostui ja toisti liikkeen pari kertaa ja se muuttui aina vain sujuvammaksi. Lapsi oli selvästi sekä hyvin huomiokykyinen että motorisesti lahjakas. Pää teki samat liikkeet kuin äidillä, mutta erotuksena oli, että lapsella siihen ei liittynyt mitään jumia, pakkoa tai puristusta. Pään liike oli silkkaa huvia, se vain kävi vapaasti takana ja tuli taas eteen. Koko lapsi oli joustavasti mukana liikkeessä.

Muistuipa mieleeni, kun tuoreena piano-opettajana ohjasin lasta vaivattomiin soittoliikkeisiin. Pyysin häntä kokeilemaan, erilaisia käden asentoja: tällaisessa sormet liikkuvat helposti, mutta tällaisessa se on vaikeaa. Ja lapsi kokeili – ja katsoi minua hieman kummissaan kun sormet liikkuivat helposti kummassakin tapauksessa!

Ei se lasta vahingoittanut, että hän kokeili vähemmän taloudellisia tapoja nousta ja istua. Hänen kehonsa oli liikkuvainen ja löysi tasapainon. Vaikeuksien siemenet kylvetään, kun epäedullisia tapoja toistetaan ja niihin jumiudutaan.  

poika_pomppulinnassa_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kehoutettu läsnäolo

Perjantai 15.1.2016 klo 14:18 - Helena

Olipa uudella  AT-oppilaalla hauska ehdotus käännökseksi sanalle embodied: kehoutettu. Eli asiayhteydessä embodied mindfulness = kehoutettu läsnäolo.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »