Perusohjaus

Sunnuntai 20.5.2018 klo 0.50 - Helena


Olen viime aikoina ollut kehittelemässä Alexander-tekniikan opettajien yhdistyksen Finstatin uusia facebook- sivuja ja uudistettavia kotisivuja. On tullut mm. mietittyä, miten tuttuja asioita voisi sanoa ymmärrettävästi. Turhankin osuvasti facebookissa on viime aikoina usein ilmaantunut eteeni Einsteinin suuhun pantu kommentti: " Jos asiaa ei osaa sanoa yksinkertaisesti, sitä ei ymmärrä riittävän hyvin." Muiden maiden vastaavien yhdistysten kotisivuja olen myös tutkinut: toisaalta hyvinkin samankaltaisia, toisaalta perin poikkeavia toisistaan. Tällä hetkellä ranskalaiset ovat suosikkejani ja suorastaan esikuvia selkeän ilmaisun suhteen.

Tässä ajatuksia perusohjauksesta:

F. M. Alexanderin, näyttelijän ja nimeään kantavan metodin perustajan, tekniikka perustuu yksinkertaiseen oivallukseen. Päämme johtaa kehoamme sekä sieltä lähtevin hermoimpulssein että anatomisesti. Opettelemalla uudenlaisia ajatusmalleja autamme tätä mekanismia toimimaan paremmin. ”Pää johtaa, muu keho seuraa.”

Pään, kaulan ja selkärangan dynaaminen suhde on kaikkien selkärankaisten luontevan liikkumisen perusta. Se toimii ihmisillä usein huonosti. Alexander nimesi tämän suhteen perusohjaukseksi (primary control).

laukkaavia_hevosia_4.jpg

Katso laukkaava hevosta.

Pää johtaa liikettä, raajojen ei tarvitse kuin seurata. Saman voi huomata jatkuvassa liikkeessä olevista lapsista. Heidän päänsä on aina linjassa selkärangan kanssa.

pikkupoika_ja_imuri_1.jpgMeillä kaikilla on synnynnäinen kyky vastata painovoiman vaatimuksiin. Siinä päällä ja kaulalla on keskeinen rooli ja sen vuoksi ne ovat keskeisiä kaiken lihastoiminnan koordinoimisessa. Monet kaulan syvät lihakset osallistuvat tähän herkkään tasapainoon, joka mahdollistaa vapaan liikkumisen ja yleisen hyvän toimivuuden. Tästä syystä pään, kaulan ja selkärangan yhteyden ymmärtäminen on keskeistä. Tarkoituksena on löytää kehon tasapaino: vapaus ylimääräisitä jännityksistä, sopiva määrä voimaa eri toimintoihin ja paras sopeutumiskykymme.

Alexander-tekniikka opettaa meitä pitämään tietoisesti huolta perusohjauksesta ja kehittämään tasapainoista vuorovaikutusta fyysisen, mentaalisen ja emotionaalisen välille.



Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini