Tanssijoita Labanissa, muusikkoja Royal Academy of Musicissa, näyttelijöinä Actors Centerissä

Perjantai 6.2.2015 klo 3.13 - Helena

Vierailimme Claren kanssa Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance:ssa. Clare osallistuu Performing Self -kurssille ennen kaikkea saadakseen uusia virikkeitä työhönsä erityistä tukea tarvitsevien aikuisten näyttelijäryhmän parissa,

Tony Thatcher esitteli meille Labanin työskentelyä. Tony on tanssija, koreografi ja Alexander-tekniikan opettaja, joka toimii koreografian opettajana Labanissa. Labanissa ei ole erikseen AT-opetusta, mutta Tony soveltaa sitä työssään. Labanissa sattui olemaan esityspäivä, joten emme päässeet itse työskentelemään tanssijoiden kanssa. Esitykset olivat oppilaiden yhteisteoksia, eivätkä sisältäneet paljonkaan tanssia, enemmän valoja ja esim teoksen kolmelle iPadille. AT:n soveltamista emme siis paljonkaan oppineet...

Dorothean, Peterin, Korinan ja Pennyn opastukset meille kurssilaisille ovat onneksi olleet sitäkin hyödyllisempiä - ja hauskoja!

Peterin ja Dorothean kanssa tutkimme muun muassa viulunsoittoon liittyviä asioita. Dorothean kanssa lisäksi esim. erilaisia tapoja päästä irti liikeratojen rajoituksista ja Peterin kanssa aloitimme esiintymisjännitykseen liittyvien asioiden pohtimisen.

Korinan kanssa tutustuimme mm. ajatuksen voimaan liikkeen rajoittajana tai laajentajana, pariin tapaan nousta lattialta spiraaleja käyttäen ja lihastyön vähentämiseen hypyissä.

Pennyn kanssa jatkoimme työskentelyä erilaisten näyttelijöiden ilmaisunn vapautta lisäämään tarkoitettujen harjoitusten parissa. Oma työskentelyni näyttelijöiden parissa on rajoittunut tähän mennessä lähinnä äänen kanssa työskentelyyn, en ollut juuri pohtinut, mitä apua siitä voisi olla rooleihin syventyessä. Kokeilimme kaikenlaista itsekin, se oli hauskaa! Susanin kanssa Penny teki kokonaisen sarjan. Meistä kurssilaisista kukaan ei ole näyttelijä, Susan on tanssija. Hän sai rooliinsa paljon lisää runsautta, mutta uskomattominta kuitenkin oli hänen lavasäteilynsä lisääntyminen! 

Kurssin ulkopuolella kävin tutustumassa Alexander-tekniikan opetukseen Royal Academy of Musicissa. Dorothea Magonet on kurssimme opettajia ja oli kolmisenkymmentä vuotta sitten mukana tuomassa AT:n RAM:iin. RAM:ssa AT-tunnit ovat 30 minuutin yksityistunteja, Dorothealla niitä oli yhdeksän peräkkäin sinä päivänä kun vierailin siellä! Jonkin verran RAMissa järjestetään myös workshoppeja. AT on vapaaehtoinen aine, sitä voi saada yhtenä vuonna 20 tuntia. Heillä on mahdollisuus vuosittain ottaa noin 70 oppilasta. Halukkaita olisi enemmän, joten heillä on jonotuslista. RAM:ssa opettaa 6 AT-opettajaa.

Dorothean opetuksesta sai paljon virikkeitä, vaikkei AT:n yksityistunnit olekaan koskaan suoraan siirrettävissä toisiin yhteyksiin, ne kun lähtevät aina oppilaasta ja hänen sen hetkisestä tilastaan. 

Performing Self on kurssi Alexander-tekniikan opettajille.

Tässä blogissa mainittuja kurssin opettajia

Dorothea Magonet
Koriana Biggs
Penny O'Connor
Peter Buckoke

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alexander-tekniikka, tanssi, Laban, näyttelijöitä, muusikoita

Arts Educational School ja näyttelijäopiskelijoita

Sunnuntai 1.2.2015 klo 2.50 - Helena

Torstaina Penny kertoi meille Performing Self -kurssilaisille Alexander-mina_lontoossa.jpgtekniikka(AT)työstään Arts Educational Schoolissa. Hän antoi meille luettavaksi opiskelijoiden raportteja heidän kokemuksistaan joululomatehtävänä olleen semi supinen parissa. Monet olivat sisäistäneet asian ja saaneet hyviä kokemuksia. Muutamat olivat kokeneet sen hyväksi krapulan hoidossa…

Kokeilimme joitakin Pennyn ”use the chattering mind to chatter themselves to present” –harjoituksia. Hauskin oli, missä puhuttiin ääneen mitä oli juuri tekemässä: kävelen, kävelen, kävelen, nostan tuolin, kosketan seinää… Siitä sai kehitellä mitä halusi, tanssia, kosketusta, kohtaamisia. Hyvä tähän hetkeen ja läsnäoloon tuominen muillekin kuin näyttelijöille.

Edellisenä perjantaina olin Ruthin kanssa Arts Educationalissa. Ruth on kokenut AT- ja pianonsoitonopettaja, jolla kokemusta myös työskentelystä tanssijoiden kanssa. Penny aloitti tunnit body mappingilla, olkapäähän ja varsinkin olkaniveleen liittyvällä. Oppilaita oli kaikissa kolmessa ryhmässä kymmenkunta. Ruthin, minun ja Pennyn lisäksi paikalla oli pari muuta AT-opettajaa hankkimassa kokemusta. Puolet oppilaista oli parikymmentä minuuttia semi supinessa sillä aikaa kun toinen puoli työskenteli meidän kanssamme.  Oppilailla oli jo paljon kokemusta AT:sta, he saivat halutessaan itse ehdottaa aiheita henkilökohtaiseen työskentelyyn. Minun kanssani työskennelleistä oppilaista muutamat halusivat kokeilla Shakespeare-rivejään ja yksi laulaa. Yksi halusi pöytätyöskentelyä ja kertoi, että halusi kokeilla leijuvia käsiä, mikä oli ollut tutkimisen kohteena edellisellä viikolla. Useimmat olivat kiinnostuneita ja pystyivät löytämään paljon asioita. Yhtä ei tuntunut erityisemmin innostavan, hän heräsi vasta aivan lopussa, kun puhuin spontaanisuuden ja AT:n yhteyksistä.

Perjantai-iltapäivällä Judith työskenteli meidän kurssilaisten kanssa. Kokeilimme mm. lausumista. Sitä on tarkoitusta jatkaa ja valmistautua esitykseen. Eiköhän siitäkin löydy jotakin uutta, vaikka juuri esiintymiskokemusta (muusikkona) minulta ei erityisemmin puutu! Finstatin AT-opettajille järjestämässä Paul Burgen workshopissa syksyllä lausuin runoa suomeksi, ehkä nyt voisi ottaa uuden haasteen ja kokeilla englanniksi. Ehkä jotakin mahtipontista...

Performing Self on kurssi Alexander-tekniikan opettajille.
Blogissa mainittuja kurssin opettajia

Penny O’Connor
Judith Kleinmanlate_turner_-sateenvarjo.jpg

Poikkesin viime sunnuntaina Tate:iin katsomaan Turnerin loppukauden töitä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alexander-tekniikka, Arts Educational School London, Näyttelijät, teatteri

Muusikoita ja huippuopettajia

Sunnuntai 25.1.2015 klo 14.09 - Helena

Alexander-tekniikan Performimg Self -kurssi käynnistyi Actors Centerissä Leicester Squaren vieressä. Meitä kurssilaisia on seitsemän ja monilla on jo paljonkin kokemusta muusikoiden, näyttelijöiden ja tanssijoiden opettamisesta.

Intelligent Movement – the art of applied mindfullness. Johnin perustaman ryhmän nimi, mutta minusta myös varsin hyvä määritelmä, jos haluaa selittää hissimatkan aikana mitä Alexander-tekniikka on! Tosin suora suomennos ei ole helposti yhtä naseva.

Lucian kanssa tutkimme istumista lattialle ja nousemista seisomaan. Melkoinen ero liikkeen helppoudessa kun ei ajatellut, että nousee ylös lattialta vaan ajatteli sen sijaan, että paino siirtyy. Järkevästä ajattelusta voi seurata älykkäät liikkeet! Tai paremminkin ne ovat yhtä.

Tony ja minä olimme perjantaiaamuna Judithin apuopettajina Royal College of Musicissa. rcm.jpgTony on trumpetisti, hän on valmistunut AT-opettajaksi kymmenisen vuotta sitten, mutta opettaa pääasiassa musiikkia. Paikalla oli myös eräs Judithin oppilaista AT-opettajakoulusta.

Alexander- tekniikan kurssi on pakollinen kaikille RCM:n ensimmäisen vuoden opiskelijoille, sen jälkeen se on valinnainen. Se on RCM:n valinnaisista aineista kaikkein suosituin, siis jopa suositumpi kuin kamarimusiikki. 

Päivän aikana opetimme monenlaisia ryhmiä. Aloittelijoille tämä oli toinen tunti. He olivat jo tutustuneet pään, kaulan ja selän suhteen merkitykseen hyvässä koordinaatiossa. Jatkoimme siitä ja uutena asiana opetimme semi supinen. Täällä sitä kutsutaan myös nimellä constructive rest, meillä aktiivinen lepoasento. Ihmeen paljon puolessa tunnissa ehdittiin. Peterin tunnilla tällä viikolla jopa joku soittikin ja silti kaikki vaikutti rauhalliselle, kymmenien vuosien kokemus näkyy!

Jatkokurssien aiheina olivat harjoittelu ja näkeminen. Tutkittiin mm. syvyysnäön vaikutusta.

Australialainen Peter Grunwald on tutkinut paljon näkö- ja liikemallien yhteyttä. Hän on todennut, että kun käytämme syvyysnäköä (mihin sisältyy se, että kuvittelemme mitä on kohteen sisällä ja takana), pää vapautuu suhteessa selkärankaan. RCM:n Alexander-opettajien luokasta oli mukava näköala albert_hall.jpgtutkia asiaa…






Jatkokursseilla opetustunnit ovat pidempiä, joten niillä ehti useampikin oppilas soittamaan tai laulamaan.

Peter ja Judith olivat opettamassa torstaina ja perjantaina myös meitä kurssilaisia. Judith kertoi, että yksi tärkeimmistä aiheista, johon heidän tunneillaan RCM:ssa paneudutaan, on esiintymisjännitykseen suhtautuminen.

Alexander-tekniikan kurssien sisältö RCM:ssa

Kurssimme opettajia ensimmäisellä viikolla:

John Hunter
Lucia Walker
Judith Kleinman
Peter Buckoke

Perjantaina olin Ruthin kanssa opettamassa Arts Educational Schoolissa. Oppilailla oli ohjelmassa mm. laulua ja Shakespearea...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alexander-tekniikka, muusikot, Royal College of Music

Royal College of Music, Royal Academy of Music - Lontoo on Alexander-tekniikan kultakaupunki!

Tiistai 13.1.2015 klo 11.50 - Helena

Maailma on pieni: kun tapasin muutama viikko sitten erään muusikon ja kerroin hänelle, että olen lähdössä Lontooseen kolmeksi kuukaudeksi Alexander-tekniikan mestarikurssille, kävi ilmi, että hän oli viitisentoista vuotta sitten osallistunut Judith Kleinmanin ”erittäin antoisalle ja silmiä avaavalle” kurssille Royal College of Musicissa. Judith  tulee olemaan yksi minun kurssini pääopettajista!

Lontoo on Alexander-tekniikan kultakaupunki: kahdeksan koulua, joista valmistuu Alexander-tekniikan opettajia, tekniikan opetusta kaikissa huomattavissa taideoppilaitoksissa, kymmeniä opettajia… Suomessa tekniikan tuntemus on vielä kuitenkin aika nuorta, vasta viitisentoista vuotta sitten valmistuivat ensimmäiset suomalaiset AT-opettajat. Vaikka kaikki esittävät taiteilijat ovat kuulleet tekniikasta, niin monellakaan ei ole siitä omaa kokemusta. Olen ollut viimeisen vuoden aikana muutamassa musiikkitapahtumassa ja kursseilla (mm. lyömäsoitin, improvisointi, äänifysiologia), joilla opettaja on kertonut omista hyvistä kokemuksistaan ja kysynyt kuinka moni on tutustunut Alexander-tekniikkaan. Minä olin yleensä ainoa ja muusikkoja kuitenkin kymmeniä! Ja pitäessäni Alexander-tekniikan tunteja kuorolaisille eräässä kuorotapahtumassa Kouvolassa osallistujia oli toistasataa, mutta hyvin harvat olivat edes kuulleet tekniikasta ja vain kolme oli ottanut tunteja tai käynyt kurssilla. Englannissa muutkin kuin taiteilijat tietävät hyvin, mitä on Alexander-tekniikka!

Mestarikurssin yhdeksän Alexander-tekniikan opettajan kokemuksen ja tiedon määrä muusikoiden, näyttelijöiden ja tanssijoiden ohjauksesta on huikea! Odotan paljon kurssilta, sekä tietoa että kokemusta heidän assistenttinaan eri taideoppilaitoksissa.

Päivitän kun kurssi edistyy…

Helena

P.S. Mestarikurssi? Kurssi toimii myös auditionina (koe-esiintymisenä!?) Alexander-tekniikan opettajille Master of Arts-opintoihin Rose Bruford Collegessa. Kurssi on myös hyväksiluettava osa opintoja. Maisterikurssi?

P.P.S. En aio hakea sille, yksi MuM riittää minulle!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alexander-tekniikka, musiikki, teatteri, tanssi, Royal College of Music, Royal Academy of Music