Arts Educational School ja näyttelijäopiskelijoita

Sunnuntai 1.2.2015 klo 2.50 - Helena

Torstaina Penny kertoi meille Performing Self -kurssilaisille Alexander-mina_lontoossa.jpgtekniikka(AT)työstään Arts Educational Schoolissa. Hän antoi meille luettavaksi opiskelijoiden raportteja heidän kokemuksistaan joululomatehtävänä olleen semi supinen parissa. Monet olivat sisäistäneet asian ja saaneet hyviä kokemuksia. Muutamat olivat kokeneet sen hyväksi krapulan hoidossa…

Kokeilimme joitakin Pennyn ”use the chattering mind to chatter themselves to present” –harjoituksia. Hauskin oli, missä puhuttiin ääneen mitä oli juuri tekemässä: kävelen, kävelen, kävelen, nostan tuolin, kosketan seinää… Siitä sai kehitellä mitä halusi, tanssia, kosketusta, kohtaamisia. Hyvä tähän hetkeen ja läsnäoloon tuominen muillekin kuin näyttelijöille.

Edellisenä perjantaina olin Ruthin kanssa Arts Educationalissa. Ruth on kokenut AT- ja pianonsoitonopettaja, jolla kokemusta myös työskentelystä tanssijoiden kanssa. Penny aloitti tunnit body mappingilla, olkapäähän ja varsinkin olkaniveleen liittyvällä. Oppilaita oli kaikissa kolmessa ryhmässä kymmenkunta. Ruthin, minun ja Pennyn lisäksi paikalla oli pari muuta AT-opettajaa hankkimassa kokemusta. Puolet oppilaista oli parikymmentä minuuttia semi supinessa sillä aikaa kun toinen puoli työskenteli meidän kanssamme.  Oppilailla oli jo paljon kokemusta AT:sta, he saivat halutessaan itse ehdottaa aiheita henkilökohtaiseen työskentelyyn. Minun kanssani työskennelleistä oppilaista muutamat halusivat kokeilla Shakespeare-rivejään ja yksi laulaa. Yksi halusi pöytätyöskentelyä ja kertoi, että halusi kokeilla leijuvia käsiä, mikä oli ollut tutkimisen kohteena edellisellä viikolla. Useimmat olivat kiinnostuneita ja pystyivät löytämään paljon asioita. Yhtä ei tuntunut erityisemmin innostavan, hän heräsi vasta aivan lopussa, kun puhuin spontaanisuuden ja AT:n yhteyksistä.

Perjantai-iltapäivällä Judith työskenteli meidän kurssilaisten kanssa. Kokeilimme mm. lausumista. Sitä on tarkoitusta jatkaa ja valmistautua esitykseen. Eiköhän siitäkin löydy jotakin uutta, vaikka juuri esiintymiskokemusta (muusikkona) minulta ei erityisemmin puutu! Finstatin AT-opettajille järjestämässä Paul Burgen workshopissa syksyllä lausuin runoa suomeksi, ehkä nyt voisi ottaa uuden haasteen ja kokeilla englanniksi. Ehkä jotakin mahtipontista...

Performing Self on kurssi Alexander-tekniikan opettajille.
Blogissa mainittuja kurssin opettajia

Penny O’Connor
Judith Kleinmanlate_turner_-sateenvarjo.jpg

Poikkesin viime sunnuntaina Tate:iin katsomaan Turnerin loppukauden töitä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alexander-tekniikka, Arts Educational School London, Näyttelijät, teatteri

Royal College of Music, Royal Academy of Music - Lontoo on Alexander-tekniikan kultakaupunki!

Tiistai 13.1.2015 klo 11.50 - Helena

Maailma on pieni: kun tapasin muutama viikko sitten erään muusikon ja kerroin hänelle, että olen lähdössä Lontooseen kolmeksi kuukaudeksi Alexander-tekniikan mestarikurssille, kävi ilmi, että hän oli viitisentoista vuotta sitten osallistunut Judith Kleinmanin ”erittäin antoisalle ja silmiä avaavalle” kurssille Royal College of Musicissa. Judith  tulee olemaan yksi minun kurssini pääopettajista!

Lontoo on Alexander-tekniikan kultakaupunki: kahdeksan koulua, joista valmistuu Alexander-tekniikan opettajia, tekniikan opetusta kaikissa huomattavissa taideoppilaitoksissa, kymmeniä opettajia… Suomessa tekniikan tuntemus on vielä kuitenkin aika nuorta, vasta viitisentoista vuotta sitten valmistuivat ensimmäiset suomalaiset AT-opettajat. Vaikka kaikki esittävät taiteilijat ovat kuulleet tekniikasta, niin monellakaan ei ole siitä omaa kokemusta. Olen ollut viimeisen vuoden aikana muutamassa musiikkitapahtumassa ja kursseilla (mm. lyömäsoitin, improvisointi, äänifysiologia), joilla opettaja on kertonut omista hyvistä kokemuksistaan ja kysynyt kuinka moni on tutustunut Alexander-tekniikkaan. Minä olin yleensä ainoa ja muusikkoja kuitenkin kymmeniä! Ja pitäessäni Alexander-tekniikan tunteja kuorolaisille eräässä kuorotapahtumassa Kouvolassa osallistujia oli toistasataa, mutta hyvin harvat olivat edes kuulleet tekniikasta ja vain kolme oli ottanut tunteja tai käynyt kurssilla. Englannissa muutkin kuin taiteilijat tietävät hyvin, mitä on Alexander-tekniikka!

Mestarikurssin yhdeksän Alexander-tekniikan opettajan kokemuksen ja tiedon määrä muusikoiden, näyttelijöiden ja tanssijoiden ohjauksesta on huikea! Odotan paljon kurssilta, sekä tietoa että kokemusta heidän assistenttinaan eri taideoppilaitoksissa.

Päivitän kun kurssi edistyy…

Helena

P.S. Mestarikurssi? Kurssi toimii myös auditionina (koe-esiintymisenä!?) Alexander-tekniikan opettajille Master of Arts-opintoihin Rose Bruford Collegessa. Kurssi on myös hyväksiluettava osa opintoja. Maisterikurssi?

P.P.S. En aio hakea sille, yksi MuM riittää minulle!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alexander-tekniikka, musiikki, teatteri, tanssi, Royal College of Music, Royal Academy of Music