Istumisen riskit ? seisomalla ja laulamalla terveeksi?

Torstai 18.6.2015 klo 16.46 - Helena


Katselin eilen Ylen uutisissa juttua istumisen vaaroista. Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa kaiken ikäisiä välttämään liiallista istumista. Yli seitsemän tunnin istuminen on tupakointiin ja ylipainoon rinnastettava terveysriski, jota ei poista edes esim. parin tunnin juoksulenkki työpäivän jälkeen. Työ on usein staattista. pelkästään työasennon vaihtaminen voi lisätä tehokkuutta. Sinänsä ei mitään kovin uutta, monille työpaikoille on jo hankittu sähköpöytiä ja viimeksi pari viikkoa sitten juttelin junassa näistä asioista erään tulevan luokanopettajan kanssa, ja totesin, että asiaan kiinnitetään heidänkin koulutuksessaan huomiota. Uutinen oli se, että ministeriö oli antanut asiasta kansalliset suositukset.

Jutussa ei puhuttu sanaakaan siitä, mitä merkitystä on sillä, miten istuu - tai seisoo. Kuvitus oli mielenkiintoisessa dialogissa sanojen kanssa. Jutun alkukuvassa oli seisova ja istuva ihminen. Seisoja oli leikattu kuvasta niin, että hän näkyi vain hartioista alaspäin, mutta sekin mitä näkyi sai epäilemään hänen seisomisensa hyviä terveysvaikutuksia. Hänellä oli jalat ristissä, paino toisella jalalla, pöydän korkeuskaan ei ollut kovin mietitty ym.

Asentoihin liittyvät terveysasiat ovat muutenkin olleet uutisissa. Pätkä Juha Rehulasta tiedotustilaisuudessa palautti mieleeni YleX:n uutislähetyksen, josta satuin kuulemaan osan pari päivää sitten. Siinä puhuttiin kännykällä tekstailun terveyshaitoista mm. hengityselimistölle. 1_pojat_tekstaus.jpgRehulan tapa pudottaa päänsä lukemaansa tekstiä kohti on myös yksi tekstailevien ihmisten tyypillisistä tavoista. Netistä ja lehdistä löytyy ehdotuksia haittojen vähentämiseen. esim. täällä. Siellä kehotetaan suosimaan ääniviestejä ja vaivojen ennaltaehkäisemiseen suositellaan mm. laulamista. Ministeriö ei vielä ole antanut ohjeistusta tekstareiden lähettelyyn, miten olisi kehotus välttää tekstiviestejä ja suosia laulettuja ääniviestejä...

Ehkäpä sen sijaan, että opetellaan erilaisia tekohengityksiä, voisi opetella tekemään asiat niin, että voi hengittää vapaasti mitä tahansa tehdessä. Viime kädessä terveysvaikutukset ovat kiinni tekemisen laadusta. 


Kommentit

30.6.2015 22.12  Anne P.

Niinpä, minua myös harmittaa tuo että kysymystä miten ei oikeastaan koskaan esitetä noissa hienoissa 'ennaltaehkäisyvinkeissä'. Sen kysyminen se vasta olisi oikeaa ennaltaehkäisyä!

1.7.2015 17.04  Helena

Ihminen voi pahoinpidellä itseään monin tavoin...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini