Lapset oppivat nopeasti

Perjantai 6.5.2016 klo 20:26 - Helena


Äiti toi mukanaan kaksi pientä tytärtään Alexander-tekniikan tunnille. Tutkimme ensin äidin kanssa istumiseen ja seisomaan nousemiseen liittyviä tapoja. Sitten pyysin tyttöjä näyttämään miten he sen tekevät. Vanhempi tyttö toteutti Alexander-opettajan salaisen toiveen: hän nousi kevyesti ja pää johti kauniisti liikettä. Nuorempi 4-5 –vuotias tyttö nousi ensin hieman epäröiden, mutta samaan tapaan kuin isosiskokin. Hän kokeili heti uudelleen - ja nyt hän jo osasi tehdä samalla lailla kuin äitinsä: vetää päänsä taakse sekä istuessa että noustessa.  Lapsi innostui ja toisti liikkeen pari kertaa ja se muuttui aina vain sujuvammaksi. Lapsi oli selvästi sekä hyvin huomiokykyinen että motorisesti lahjakas. Pää teki samat liikkeet kuin äidillä, mutta erotuksena oli, että lapsella siihen ei liittynyt mitään jumia, pakkoa tai puristusta. Pään liike oli silkkaa huvia, se vain kävi vapaasti takana ja tuli taas eteen. Koko lapsi oli joustavasti mukana liikkeessä.

Muistuipa mieleeni, kun tuoreena piano-opettajana ohjasin lasta vaivattomiin soittoliikkeisiin. Pyysin häntä kokeilemaan, erilaisia käden asentoja: tällaisessa sormet liikkuvat helposti, mutta tällaisessa se on vaikeaa. Ja lapsi kokeili – ja katsoi minua hieman kummissaan kun sormet liikkuivat helposti kummassakin tapauksessa!

Ei se lasta vahingoittanut, että hän kokeili vähemmän taloudellisia tapoja nousta ja istua. Hänen kehonsa oli liikkuvainen ja löysi tasapainon. Vaikeuksien siemenet kylvetään, kun epäedullisia tapoja toistetaan ja niihin jumiudutaan.  

poika_pomppulinnassa_1.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini