Alexander-tekniikan esittelyjä tanssijoille ja näyttelijöille

Keskiviikko 11.3.2015 klo 19.01 - Helena


Performing Self -kurssilla on ollut viime viikkoina Alexander-tekniikan esittelyjä ja niiden valmisteluja, itse olin mukana kun esittelimme tekniikkaa pari viikkoa sitten Roehamptonin Froebel Collegessa tanssijoille ja viime viikolla Actors Centressä näyttelijöille. Kiinnostusta on ollut mukavasti, nelisenkymmentä tanssijaa sinä päivänä kun itse olin mukana ja saman verran kuulemma edellisellä viikolla ja Actors Centressä 16 ilmoittautuneesta näyttelijästä 19 ilmestyi paikalle!

Korina veti kokonaisuuden Roehamptonissa kahdelle ryhmälle. Kurssilaista oli minun lisäkseni mukana Tony, Ruth ja Susan. Autoimme tanssijoita kokeilemaan mm. hyppyjä, erilaisten jännitystilojen ja niskan suhdetta, mielikuvien vaikutusta jännitysten syntymiseen ja semi supinea. Lopuksi jakauduimme ryhmiin ja tanssijat saivat esittää heitä askarruttavia kysymyksiä. Minä autoin mm. erästä tanssijaa tasapainotilan löytämisessä erääseen liikkeeseen liittyen.

Actors Centressä toteutimme hieman erilaisen esittelyn. Kaikki kurssilaiset olivat paikalla ja lisäksi John ja kolme hänen koulunsa opiskelijaa, Niamh vastasi kokonaisuudesta. Muutamat kurssilaisista vetivät myös esittelyjä, ei vain toteutusten ohjausta. Tempo oli melkoinen, joten itse en siihen englanniksi ryhtynyt, arvelin että sopivien sanojen etsiminen olisi helposti rikkonut rytmin.  Näin jälkeenpäin hieman harmittaa, olenhan kurssilla oppiakseni itse uusia asioita! Puhetta ”Alexander-tekniikasta” ei ollut paljoakaan, tietysti kaikki opettajat tiesimme miten asiat liittyivät perusohjaukseen, inhibitioon ja suuntauksiin, mutta näyttelijöiden perehdyttäminen ammattikielen sanoihin ei ollut asialistalla!

Kiinnostavin ja minulle aivan uusi oli Niamhin vetämä kokonaisuus bambukeppien kanssa. Yhdistelmä voimia ja vastavoimia, intentiota sekä pään ja selän suhdetta. Sekä miten ne kaikki näkyvät ja miten yhdenkin asian unohtaminen heti vaikutti intensiivisyyteen ja karismaan.

Lopuksi taas jakaannuimme ja näyttelijät saivat esittää kysymyksiä tai kokeilla jotakin toteutusta. Eräs näyttelijä halusi tehdä kanssani uudestaan esittelyssä olleita asioita, mm. selkärangan joustavuus –kokeilun, koska ei ollut saanut siihen tuntumaa. Onnistuin auttamaan häntä, mutta se ei ollut ihan helppoa!  Hänellä oli jonkin verran kokemusta Alexander-tekniikasta, mutta hän tuntui ajattelevan, että AT on lihasten rentoutusta. Tietysti käytännössä me kaikki käytämme turhan paljon voimaa lähes kaikessa mitä teemme, mutta sen muuttamisessa paremmaksi kyse on ennen kaikkea tasapainosta. Vapaammassa toiminnassa saattavat jotkin lihakset toimia enemmänkin kuin aikaisemmin samalla kun joidenkin tarpeeton toiminta vähenee. AT ei ole rentoutumismenetelmä, vaan ajattelua toimiessa! Mukavaa tietenkin, että lähes aina työn yhteismäärä vähene huomattavasti...

Tämän viikon perjantaina ohjelmassa on lämmittelyjä (warm ups) Rose Brufordissa. Uutta minulle, mutta oletan että lämmittelyt ovat ainakin liikunnallisia.


Blogissa mainitut Performing Self -kurssin opettajat

Korina Biggs
Niamh Dowling
John Hunter




Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini